Hoşgeldiniz  

ESOB BAŞKANI DİNÇER AÇIKLADI: “SON 10 YILDA 32 BİN 500 İŞYERİ KAPANDI!”

admin | 31 Mayıs 2019 | Ekonomi, Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, yanlış yer ve meslek seçiminden, işin iyi bilinmemesi ya da işyerine hakim olamamaktan kaynaklı olarak Mersin’de son on yılda 32 bin beş yüz işyerinin kapandığını söyledi. Küçük bir işyeri açmanın maliyetinin ortalama 80-100 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Başkan Dinçer, bu durumun on yılda 2,5 milyar liralık milli servetin çöpe gitmesi anlamı taşıdığını kaydetti.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince Mersin Valiliği koordinasyonunda “Mobilyada İstihdam, Üretimde Teknoloji “ konu başlığı altında yürütülen SODES Projesi sertifika dağıtım töreni Mersin Öğretmenevi Tarsus Salonunda gerçekleştirildi. Sertifika dağıtım törenine Mersin Valisi Ali İhsan Su, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Jandarma Komutanı Mersin Valisi Ali İhsan Su, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Jandarma Komutanı Hasan Basri Uçar, Mersin Defterdarı Hatice İşcen Ercoşman, Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Mezitli Kaymakamı Emin Sait Karahaliloğlu, Yenişehir Kaymakamı Mustafa Kılıç, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız, Yenişehir Başkanvekili Murat Takuçoğlu, Büyükşehiri temsilen Muhitten Ertaş ile, Birlik bünyesinde kurulu bulunan meslek odalarının başkanları ve kursiyerler katılım gösterdi.

Sertifika dağıtım törenin açılış konuşmasına yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, tüm katılımcılara hoş geldiniz dileklerini ileterek başladığı konuşmasında ilimizdeki en önemli sorunun işsizlik olduğuna vurgu yaparak, işsizliğin çözümüne yönelik mesleksiz kişilere meslek edindirme ve istihdama kazandırılması adına birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Bu bağlamda dönemin Kalkınma Bakanlığı finansmanında Mersin Valiliği koordinasyonunda “Mobilyada İstihdam, Üretimde Teknoloji “ konu başlığı altında yürütülen SODES projesini hayata geçirdiklerini ve bir yıl süren proje sonunda 60 kursiyerden 48’inin kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığı bilgisini paylaşan Başkan Dinçer, “Burada amaç Bakanlığımızın finansmanında Valiliğimiz koordinasyonunda istihdama çözüm odaklı çok daha büyük projeleri birlikte hayata geçirebilmek ve teknolojiyi esnafımızla buluşturmak. Gönlümüzden geçen tüm meslek dallarında esnafımızın ulaşamadığı, erişemediği teknolojiyi onların hizmetine sunmak. İnşallah önümüzdeki süreçte bu hedeflerimize ulaşırız” dedi.

Konuşmasının devamında kentimizde işyeri kapanmalarıyla ilgili büyük sıkıntılar yaşandığının altını çizen Başkan Dinçer, “Yan yana açılan işyerleri, işi bilmeden açılan işyerleri, emekli olup da emekli ikramiyesiyle açılan işyerleri, işyerine hakim olamama ve yanlış yer seçimi gibi nedenlerden kaynaklı olarak mili servetin çöpe gittiğine tanık oluyoruz. AVM’ler ve zincir marketlerin verdiği zarar kadar bilinçsizce açılan işyerleri de yılların esnafına zarar veriyor. Mersin’de son on yılda 32 bin beş yüz işyeri kapanmış. Bunun on bin tanesi ilk yılda gerçekleşiyor. Yani yüzde 33 gibi ciddi bir rakam. Geride kalan yüzdelik kısmın yüzde 98’i ise maalesef beş yılı göremeden kapısına kilit vuruyor. Yüzde 2 gibi bir oran ise ayakta kalabiliyor. Küçük bir işyeri açmanın maliyeti ise ortalama 80-100 bin lira arasında değişiyor. Bu rakamları kapanan işyerleri ile sayılaştırdığımızda korkunç veriler ortaya çıkıyor. Bu veriler altında on yılda ortalama 2,5 milyar liralık milli servetin çöpe gitmesine tanık oluyoruz. Biz bir taraftan bu milli servet kaybını önlemek, diğer taraftan mesleğe hakim olmayan insanları mesleklendirmek hem de yanlış iş yeri açmalarının önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Bu bağlamda bir danışmanlık merkezi oluşturma çalışmasındayız. Ama her şeyden önemlisi yan yana

işyerlerinin açılmasının önüme geçilmesi ve meslek standartları getirilmesi adına yasal düzenlemelere ihtiyacımız var. İnşallah bunu da meclisten çıkacak kanunlarla yasal hale getiririz aksi taktirde bu şekilde mili servet kaybının önüne geçemeyiz” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Mersin Valisi Ali İhsan Su kentte sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları ve kamu kuruluşlarıyla çok güzel projelere imza attıklarını ifade etti. Mersin’de STK’lar ve meslek kuruluşları kanalıyla istihdam, eğitim, gençlik spor gibi 52 SODES Projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Su, “Bugün Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizce yürütülen Mobilyada İstihdam, Üretimde Teknoloji projesiyle 48 kursiyerimiz gelişen teknolojiyle tanışıp, kendilerini geliştirerek istihdam edildiler. Çünkü teknolojinin ve çağın iyi takip edilmesi lazım. İstihdamın yolu da kendini geliştirmek ve teknolojiyi tanımaktan geçiyor. Ben bu anlamda projeyi yürüten Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sn Talat Dinçer’e ve projenin tüm paydaşlarına teşekkür ediyor, bundan sonraki süreçte de diğer projeleri hep birlikte hayata geçirmeye devam edeceğimiz inancıyla tüm kursiyerlerimize başarılar diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sertifika almayan hak kazan 48 kursiyere sertifikaları Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer tarafından verildi.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle