Hoşgeldiniz  

CHP’Lİ SEÇER’E KÖTÜ HABER: MECLİS BAŞKANLIĞI RİSKTE, İMAR YETKİSİ BAKANLIĞA DEVREDİLİYOR!

admin | 03 Mayıs 2019 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Seçimde büyük kentleri kaybeden ancak meclis üyesi çoğunluğunu elinde tutan AK Parti ve MHP’nin büyükşehir belediye başkanlarının belediye meclisindeki etkisinin azaltılması ve bazı yetkilerinin merkezi idareye geçmesiyle ilgili düzenlemeleri gündemine aldığı öne sürüldü.

Cumhur ittifakını oluşturan AK Parti ve MHP’nin 31 Mart seçimlerinde İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana gibi kentleri kaybetmesinin ardından AK Partili medyada büyükşehir belediyesi yetkilerinin kısıtlanacağı yönünde haberler çıkmıştı. Konuyla ilgili yeni ayrıntılar gelmeye başladı.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre iktidar partisinin Kızılcahamam kampındaki kulislerde belediyelerin imar düzenlemeleri başta olmak üzere bazı yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili bakanlıklara alınması da değerlendirildi.

BAŞKAN, MECLİS BAŞKANI OLMAYACAK

Belediye başkanının, belediye meclisinin de başkanı olması düzenlemesinin kaldırılması da düşünülüyor. Düzenleme gerçekleşirse meclis başkanı meclis üyeleri tarafından seçilecek. Böylece İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin’de büyükşehir belediyesini alan CHP’ye karşı belediye meclis çoğunluğuna sahip MHP ve AK Parti’nin yolu açılabilecek.

‘BÜTÜNŞEHİR’ BÜYÜYOR

AK Parti, 30 büyükşehir için getirilen ‘bütünşehir‘ uygulamasının kapsamına 51 ilin dahil edilip edilmemesini de tartışıyor. Böylece daha çok kırsaldan oy alan AKP’nin yönetimini bir kademe daha merkezileştirmesi mümkün olacak.

BELEDİYE UZUN VADELİ BORÇLANAMAYACAK

Ayrıca belediyelerin büyük altyapı projeleri için borçlanmasına süre sınırı getirilmesi üzerinde duruluyor. Belediye başkanlarının beş yıllığına seçilmesine karşın 10 yıl gibi uzun vadelerde borçlanmasının sıkıntı yarattığı, yeni seçilen başkanların borç yüküyle karşılaştığı saptaması yapılırken borçlanmanın da seçim dönemiyle sınırlandırılması gerektiği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu yönde bir düzenleme yapılması talimatını halihazırda verdiği belirtiliyor.

ENCÜMEN DÜZENLEMESİ

Erdoğan, belediye encümenliğinde bürokratlarla meclis üyelerinin eşit olmasını eleştirirken, meclis üyelerinin daha fazla sayıda olacağı yönünde düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle