Hoşgeldiniz  

BOMBA İDDİA… MERSİN’DE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN ÜRETİM İÇİN 15 BİN FİDANIN OLDUĞU ALAN PEŞKEŞ ÇEKİLDİ!

admin | 22 Eylül 2019 | Ekonomi, Gündem, Sağlık, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Tekke Mahallesi içinde bulunan yaklaşık 250 dönümlük Hazine’ye kayıtlı arazinin AK Partili Burhan Kuzu’nun yakınına büyük tehlike barındıran kostik soda fabrikası kurmak için tahsis edildiği iddia edildi.

Son dönemde büyük tehlike olarak gösterilen kostik sodanın Mersin’de üretileceği haber şok yarattı. Sodyum hidroksit, kağıt hamurunun ve çeşitli kimyasal ürünlerin üretiminde, laboratuvarda ve endüstriyel ortamda en çok kullanılan kimyasal maddelerden biri olan Kostk soda; plastik, sentetik tekstil, evsel ve endüstriyel ürünler (lavabo açıcı, sabun vb.), petrol, biyodizel üretimi gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmasıyla ve barındırdığı tehlikeyle dikkat çekiyor.

FLAŞ İDDİA: “TESİSİ AK PARTİLİ KUZU’NUN YAKINI KURUYOR”

Bu tesisin kurulması için de ortaya atılan iddialar kent kamuoyunda büyük tepki uyandırdı. Akdeniz ilçesine bağlı Tekke Mahallesi sınırları içerisine yaklaşık 250 dönümlük bir alana kurulması planlanan fabrikanın da AK Partili Anayasa Profesörü Burhan Kuzu’nun bir yakını tarafından faaliyete geçirileceği öne sürüldü.

SAĞLIĞI TEHDİT EDEN TESİS GELECEK, 15 BİN FİDAN SÖKÜLECEK!

İddialar bununla da sınırlı kalmadı. Tekke Mahallesi’nde kurulması planlanan arazinin Hazine’ye ait olduğu ve üzerinde boyları yaklaşık 5 metreye varan 15 bin adet fidanın bulunduğu iddiası şok yarattı. 2005 yılında dikimine başlanılan 15 bin fidanın da tesis kurulmaya başlandığında söküleceği öğrenildi. 15 bin fidanın sökülüp yerine insan sağlığına büyük tehlike barındıran kostik soda fabrikasının kurulacak olması da büyük tepkiye neden oldu. Hazine’ye ait bu arazinin de bedelsiz olarak Ak Partili Kuzu’nun yakınına verildiği iddiası da kamuoyunda büyük tepki çekti.

TEHLİKENİN ADI KOSTİK SODA!

Kostik Soda olarak da bilinen sodyum hidroksit (NAOH), sodyum karbonattan elde edilir. Sodyum hidroksit, kağıt hamurunun ve çeşitli kimyasal ürünlerin üretiminde, laboratuarda ve endüstriyel ortamda en çok kullanılan kimyasal maddelerden biridir. Plastik, sentetik tekstil, evsel ve endüstriyel ürünler (lavabo açıcı, sabun vb.), petrol, biyodizel üretimi gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır.

Aynı zamanda bir gıda katkı maddesi de olan sodyum hidroksit, yiyecek ambalajlarında E524 koduyla işaretlenir. Su ile tepkimeye girdiğinde yaklaşık 5 dakika içinde sıcaklığı 50 ºC ’ye çıkar ve yaklaşık 15 dakika sıcak kalır.

Hem evsel hem de endüstriyel ortamlarda yaygın olarak kullanımı sırasında kazara cilde ya da göze sıçrayan sodyum hidroksit ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Cilt, gözler, sindirim sistemi veya solunum sistemine zarar verebilir, cilt ve gözlerde yanıklara neden olur.

KOSTİK SODA’YA MARUZ KALIRSANIZ NE OLUR?

Kostik sodanın (sodyum hidroksitin) tehlikeli özelliği, %0.5 üstündeki konsantrasyonlarda oluşan korozyon / iritasyonlardır. Kostik soda, sıçraması ya da dökülmesi halinde gözlerde, deride ve solunum sisteminde yanıklara neden olur.

Gözler: Geri dönüşümsüz hasar tehlikesi vardır.

Deri: Deri tarafından emildiğinde zararlı olabilir.

Solunum Sistemi: Mukoza membranları ve üst solunum yolları dokuları için tahrip edici olabilir.

Sindirim Sistemi: Yutulması halinde ölümcül olabilir.

Uzun Süreli Etkiler: Nefes darlığı, gırtlak ve bronşlarda ödem, gözde ve ciltte yanıklar, körlük.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle