Hoşgeldiniz  

ARSLANKÖY DESTANI 97 YAŞINDA

admin | 01 Mart 2017 | Genel, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Toroslar Kaymakamlığı ve Toroslar Belediyesi ortaklığında düzenlenen etkinliklerle Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıl dönümü coşku ile kutlandı.

aslanköykurtuşulgünü97yıl

Düşman işgali altındaki Mersin’de Kuvayi Milliye’nin başladığı yer olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Kurtuluş Savaşı’nda yaktığı milli mücadele meşalesiyle destan yazan Arslanköy’de düzenlenen kutlamalara, Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Kanat, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, MHP Mersin İl Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Uslu Var, MHP Toroslar İlçe Başkanı Emre Aksay, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Kutlamalar, Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Konuklar ve protokol üyelerinin Mehteran ve Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın marşları eşliğinde tören alanına gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun anlatıldığı temsili gösterinin ilk bölümü sergilendi. Kutlamalar Hüseyin Arslanköylü tarafından Arslanköy’ün tarihi ve kurtuluş mücadelesinde sergilediği destansı mücadelenin anlatılması ile devam etti.

 

EFRENK’TEN ARSLANKÖY’E ŞANLI GEÇİŞ

 

Toroslar’ın Arslanköy Mahallesi meydanında gerçekleştirilen kutlamalarda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Arslanköy’de verilen mücadele ile Kuvayi Milliye hareketinin ülkeye bir umut ışığı olarak doğduğunu ve bu kıvılcım sayesinde Kurtuluş meşalesinin alevlendiğini belirtti. Sözlerine, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda hala duman tütüyorsa; şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiç bir güç ve kuvvet bizi asla yenemez” sözleriyle başlayan Başkan Kocamaz, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

 

“Bin yıldır neden bu topraklarda bulunduğumuzun net bir ifadesi olan bu sözlerin sahibi Büyük Atatürk, tam da burayı; Torosların zirvelerinden bereketli Çukurova’yı tebessümle izleyen cesur insanların diyarı Arslanköy’ü tarif ediyor. Zafer, Müslüman için ezanın susmaması, zafer, inananların Rahman’a yaklaşması, zafer, Hakk’a inanıp, O’na güvenenlerin, zafer, tevekkül edip rızaya erenlerin, zafer, dedelerimizin tarihteki mührüdür. Zafer, Türk töresinde kutlu bayram günüdür. Arslanköylülerin kazandığı bu zafer, sadece Toroslar ve Çukurova için değil, bütün Türkiye ve aziz milletimiz için de önemlidir. Kendi imkânlarıyla kurdukları müfrezeyle kutlu Kuvayı Milliye direnişini başlatan, önce Arslanköy’ü kurtarıp ardından tüm Çukurova’nın imdadına koşan Toros yiğitleri, Mersin’in kurtuluşunun da müjdecisi olmuşlardır.”

 

“BİZ, HEP BİRLİKTE TÜRKİYE, HEP BİRLİKTE TÜRK MİLLETİYİZ”

 

Arslanköy’de 70 yıl önce yazılan demokrasi destanının, 15 Temmuz’da milletçe yazılan destana ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, “Biz böyle dik durdukça, biz böyle bir ve beraber oldukça; bayrağımız inmeyecek, ezanımız dinmeyecek ve bu vatan bölünmeyecek. Türkiye, Türk’ün vatanı olmaya devam edecektir. Kötü niyetlileri, millet düşmanlarını gözyaşlarımızla sevindirmeyeceğiz. Onları, hizmet yolunda koşarken akıttığımız terlerde boğacağız. Barış için, kardeşlik için, huzur için dimdik durmaya devam edeceğiz. Bu baş, tarihin hiçbir döneminde eğilmedi, bundan sonra da eğilmeyecektir. Biz; hoşgörü deryası Mevlana’yla; birlik, dirlik sembolü Hacı Bektaş’la; sevgi timsali Yunus Emre’yle; barış ve demokrasi sevdalısı Mustafa Kemal’le güzeliz… Şanlı tarihimiz, yaşayan kültürümüz, ortak ideallerimizle güzeliz. Çünkü biz, hep birlikte Türkiye, hep birlikte Türk milletiyiz!” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’İN DEĞERİNE DEĞER KATMAK İÇİN, YOLUMUZA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üç yıldır, Mersin için çalışarak Mersin’in değerine yeni değerler katmak için ter döktüklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “Mersin’i birlikte yönetelim, birlikte büyütelim anlayışıyla çıktığımız bu yolda, sizlerin de desteğiyle, hız kesmeden emin adımlarla ilerliyoruz. Bizler, mukaddes değerleri uğruna ölümü göze alabilmiş asil bir milletin mensupları, şanlı Kuvayı Milliyecilerin torunlarıyız. Yaklaşık 100 yıl önce bu topraklarda verdiğimiz özgürlük mücadelesi, bunun en çarpıcı örneğidir” dedi.

 

aslanköy1

 

Konuşmaların ardından, kutlamalarda temsili kurtuluşun ikinci bölümü sahnelendi. Fransızların Arslanköy’den çıkarılışlarının temsili olarak canlandırıldığı kutlamalarda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve Mehteran Konseri de izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle