Hoşgeldiniz  

ABD’NİN NÜKLEER ALGI POMPALAMASINA YANIT GELDİ: “DENETİMLER ULUSLARARASI KURUMLARCA YAPILIYOR!”

admin | 31 Temmuz 2019 | Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Teknoloji, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Doğu Akdeniz’de olanca hızıyla devem eden soğuk savaşın Ruslar tarafından Mersin Akkuyu’da inşa edilen nükleer santrale de sıçramasına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Döbnmez’den yanıt geldi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, nükleer santral ile ilgili iddiaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesiyle iletti. Başarır’a yanıt veren Dönmez, iddialara ilişkin gelişmiş ülkelerden örnekler verdi. Dönmez, “Çernobil vakasından günümüze kadar 217 nükleer reaktör, Fukushima olayından sonra ise 47 reaktör işletmeye alınmış olup 54 yeni reaktörün de inşaatları devam etmektedir” dedi.

Başarır, soru önergesinde Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin, “temelinde kullanılan betonda çatlak oluştuğu, tespit edilen çatlak betonların kırılarak yeniden yapıldığı, yeni yapılan betonda da tekrar çatlak oluştuğu” iddiasına yer verdi. İddiaların, Mersin halkını tedirdiğin ettiğini kaydeden Başarır, Dönmez’e, “Herhangi bir nükleer kaza sonucu yüzbinlerce insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan böylesine önemli bir konuda daha temelinde sıkıntılar yaşanmaya başlanan Akkkuyu Nükleer Santrali’nin yapımından vazgeçecek misiniz” sorusunun da yer aldığı beş soru yöneltti. Dönmez de yanıtında şunları kaydetti:

YÜZDE 20’Sİ HAZİNE’YE AKTARILACAK:

Akkuyu NGS Projesi kapsamında üretilecek elektriğin yüzde 50’si ortalama 12,35 sent/kWh’den 15 yıl süreyle satın alınacaktır. Söz konusu fiyat, 2040 yılında da geçerli olacak fiyattır. Bu fiyat günümüze indirgendiğinde dünyada nükleer santrallerden üretilen elektriğe göre oldukça rekabetçi olduğu değerlendirilmektedir. Ayrıca, bu fiyatta eskalasyon ve hazine garantisi yoktur. Üstelik 2040’dan sonra santralin ömrü boyunca net kârın yüzde 20’si hazineye aktarılacaktır.

İKLİM ETKİSİ:

Nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi, iklim koşullarına bağlı olarak sürekli değişkenlik göstermesi ve sürekliliği bakımından güvenilmez olması nedeniyle dört mevsim 7 gün 24 saat çalışan nükleer santral gibi baz yük santrallerine ihtiyaç duyulmaktadır.

STANDARTLARA UYGUN

Sahadaki bütün faaliyetler ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) izni ve denetimine tabi olarak programa uygun şekilde yürütülmekte olup, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (Akkuyu NGS) ilk ünitesinin 2023’te işletmeye alınması planlanmaktadır.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 70’İ NÜKLEER ENERJİDEN

Gelişmiş ülkelere bakıldığında, Fransa elektriğinin yüzde 70’inden fazlasını nükleer santrallerden üretmekte, İngiltere 15 nükleer reaktörü olmasına rağmen sekiz yeni nükleer santral proje sahası belirlemiş ve 46 nükleer reaktöre sahip Çin’de 11 yeni nükleer reaktör inşa halindedir. Çernobil vakasından günümüze kadar 217 nükleer reaktör, Fukushima olayından sonra ise 47 reaktör işletmeye alınmış olup 54 yeni reaktörün de inşaatları devam etmektedir.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle