Hoşgeldiniz  

AK PARTİLİ GÜLTAK: “ZAFER ÇARŞISI İLE İLGİLİ BAKANLIĞIN ONAYLADIĞI HİÇBİR RİSKLİ YAPI BELGESİ ELİMİZDE MEVCUT DEĞİL”

admin | 17 Haziran 2023 | Dünya, Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

AK PARTİLİ GÜLTAK: “ZAFER ÇARŞISI İLE İLGİLİ BAKANLIĞIN ONAYLADIĞI HİÇBİR RİSKLİ YAPI BELGESİ ELİMİZDE MEVCUT DEĞİL”

Seçer’in yıkmak için çalışma başlattığı Zafer Çarşısı esnaflarıyla bir araya gelen AK Partili Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Zafer Çarşısı ile ilgili Bakanlığın onayladığı hiçbir riskli yapı belgesi elimizde mevcut değil. Fakat bütün bunlara rağmen bir kafa karışıklığı yaratıp, havayı puslu hale getirip, Akdeniz Belediye Başkanının esnafla bir sorunu varmış gibi bir durum yaratmak istiyorlar. Ne Akdeniz Belediye Başkanı’nın, ne Cumhur İttifakı’nın Mersinli esnafla hiçbir sorunu olamaz” dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, beraberinde AK Parti Mersin Milletvekilleri Havva Sibel Söylemez, Ali Kıratlı ve AK Parti Mersin İl Başkanı Adem Aldemir ile birlikte, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Yenileme Projesi’ kapsamında, tahliyesi ve ardından yıkılması ile gündeme gelen Zafer Çarşısı esnafı ile bir araya geldi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da, yakın bir geçmişte Akdeniz Belediyesi’nin baştan sona yenilediği Mersin Çiçek Pasajı’nı hatırlatarak, benzeri bir uygulama veya projenin Zafer Çarşısı esnafı için de düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bizim derdimiz, burada siyaseten birilerine bir şeyler söylemek değil ama esnafla didişmenin de bir anlamı yok” diyen Başkan Gültak; “Benim de milletvekili olduğum 2015 yılında; 8 Nisan 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla, bu bölgenin tamamı yenileme alanı ilan edilmiş. Riskli yapıların olduğu, tarihi yapıların olduğu, şehrin en önemli kritik yerleri ile ilgili Bakanlar Kurulu neden yenileme alanı ilan ediyor biliyor musunuz? Kamu yararı doğrultusunda Bakanlıkça alınan yenileme alanı kararı sayesinde, hem mahkeme süreçleri hızlanıyor hem de belediye başkanları, riskli veya çarpık imar yapılaşmasını hızla düzenleme şansına kavuşuyor” dedi.

“İL ÖZEL İDARESİ VE KIRMIZI LACİVERT İŞHANLARI İÇİN RİSKLİ YAPI BELGESİ VAR”

Yenileme alanının sınırları çok büyük olduğuna işaret eden Gültak, yenilemenin etap etap yapılması için Büyükşehir Meclisi’nde Belediye Başkanına yetki verdiklerini anlattı. Yenileme projesinde ilk etabın da Zafer Çarşısı olduğunu belirten Başkan Gültak şöyle konuştu:

“Hukuk Devleti’nde hiç kimse yasalardan üstün değildir. Kırmızı Lacivert İşhanı ile ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın da onayı ile riskli yapı olduğu tespit edilmiştir. Bunu inkâr etmiyoruz. Biz de yasa gereği tebligatlar yaptık ve bazı esnaflarımız işyerlerini boşalttı. Ulaşmayan tebligatları da yeniden göndereceğiz. 6306 Sayılı Yasa der ki; ‘Bakanlığın onaylamış olduğu riskli alan varsa bunun yıkımı, Büyükşehirlerde ilçe belediyesine aittir’ der. Bunu ben Büyükşehir Meclisi’nde Sayın Vahap Seçer’e de söyledim, hatta burada ben taşeron firma durumundayım. Mal sahibi sensin, davayı açan sensin, riskli yapı kararı aldıran sensin. Bütün işlemleri başlatan sensin… Yasadaki, mevzuattaki bir konuyu, inceliği iyi bildiğin için şimdi beni esnafla karşı karşıya getirmeye çalışıyorsunuz’ dedim. Kusura bakmayın, burada ben taraf değilim. Kanun bunu emrediyor. Tekrar söylüyorum; mal sahibi sensin, dava açan sensin ama bu işlerin buraya gelmesine yol açan da sensin. Yasaların üstünde değilim, uygulamaya mecburum. Yasa ne diyorsa, Kırmızı Lacivert İşhanı ile ilgili yasalar çerçevesinde ilerlemek zorundayız. Sizin de mahkemeniz devam eder, yürütmeyi durdurma alırsınız veya benzeri… Bunlar bize iletildiğinde onları da uygularız.”

“ZAFER ÇARŞISI İLE İLGİLİ BAKANLIĞIN ONAYLADIĞI HİÇBİR RİSKLİ YAPI BELGESİ ELİMİZDE MEVCUT DEĞİL”

Başkan Gültak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile yaptıkları yazışmalar sonucunda, Zafer Çarşısı ile ilgili Bakanlığın onayladığı bir ‘riskli yapı belgesinin olmadığına da dikkat çekti.

“Bu durumda 6306 Sayılı Yasaya benim dâhil olma şansım da yok” diyen Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Burada, muhatap yine Büyükşehir… Gitmiş, lisanslı bir firmaya burası ile ilgili işlemler yapmış; riskli alan ilan etmiş. Lisanslı bir firma ile bu işi yaptıysan eğer; ‘Esnafa tebligatlarını da kendin yaparsın, yıkımını da kendin yaparsın’ diye Büyükşehir’e yazı yazdık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu konudaki yazısını da Büyükşehir’e gönderdim. Bakanlığın sitesine de girdiğimizde Zafer Çarşısı ile ilgili, Bakanlığın onayladığı hiçbir riskli yapı belgesi elimizde mevcut değil. Fakat bütün bunlara rağmen bir kafa karışıklığı yaratıp, havayı puslu hale getirip, Akdeniz Belediye Başkanının esnafla bir sorunu varmış gibi bir durum yaratmak istiyorlar. Ne Akdeniz Belediye Başkanı’nın, ne Cumhur İttifakı’nın Mersinli esnafla hiçbir sorunu olamaz.”

“İSTİKLAL CADDESİ ESNAFI, YOLUN TEK ŞERİTLİ OLMASINDAN DA ŞİKÂYETÇİ”

Konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın zamanda yenilenen İstiklal Caddesi’ne de değinen Gültak, yolun tek yönlü hale gelmesinden dolayı esnafın memnun olmadığını, mağduriyet yaşadıkların söyledi.

Projenin, ne esnaf ne de kendisiyle paylaşılmadığına dikkat çeken Başkan Gültak, “Bu arkadaşımız, ‘ben yaparım olur’ diyor. Evet, Çiçek Pasajı örnektir… Gelin, Hamam Sokağımızı, Zafer Çarşımızı, Bit Pazarımızı, Kasaplar Çarşısı’nı; sahil Valilik, Camişerif dâhil; bu mahallelerimizde tarihi evlerimiz ve sit alanlarımız var… Bunları, TOKİ’den ve iktidardan destek alarak bu şehri yeniden düzenleyelim. Kent merkezine güzel pasajlar yapalım, esnafımız kaliteli hizmet versin. Buraları yenilenince yeni meydanlar ve park alanları da ortaya çıkar. Çok ülke gezdim, hiçbir ülkede 3 dönümlük bir kent meydanı görmedim. Meydan dediğiniz, 50-100-200 dönüm olur. Burayı meydan yapacağım’ diyor. Millet Bahçesi var, Cumhuriyet Meydanı var, Atatürk Parkı var… Bu bölgede, böyle bir meydana da ihtiyaç yok” dedi.

“ESNAFIMIZIN KARŞISINA BİR ÇÖZÜM FORMÜLÜ İLE ÇIKALIM”

“Özetle ve kısacası biz esnafımızın yanındayız” diyen Başkan Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çay Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesini bitirdik, Barış Mahallesinde de bitireceğiz. Ortaya çok güzel binalar, dükkânlar, yeşil alanlar çıkıyor. Bunun yöntemi belli. Eğer burası yıkılacaksa, esnaf da karşı değil ama esnafın karşısına çözüm formülü ile çıkın. ‘Ben buraları yıkıyorum, 2 yıl sonra bitiriyorum, idare edin. Burada tekrar size yer vereceğim… İki yıl boyunca da ben size kira desteği ve benzeri destekler vereyim’ şeklinde belediye başkanı meseleye yaklaşır. ‘Ben yıkıyorum, çıkın gidin!’ böyle bir yaklaşım ne insanidir, ne de bir yönetici tarzı değildir. Yık, ben de destek olayım. Ama esnafa da şu sözü ver; ‘2 yıl sonra hepinizin yeni dükkânları olacak’ de. Bir proje çıkarın ortaya, esnaf da biz de bir görelim.

“VALLA KUSURA BAKMAYIN, TAŞ DEVRİNDE YAŞAMIYORUZ!”

Projeyi de Ankara’ya götürüp onaylatalım. ‘Yok, ben yıkıyorum, çıkın.’ Valla kusura bakmayın, Taş Devri’nde yaşamıyoruz. Hukuktan üstün değiliz. Hukuk bize neyi emrediyorsa elbette biz onu yapacağız. Hukukun gereğini yaparken, bir kez daha söylüyorum; esnaf karşıtı bir belediye başkanı değilim. Ne buranın mal sahibiyim, ne de dava açan kişiyim. Hukuk, bana ‘bazı şeyleri yap’ derse, yapmak zorunda kalabilirim. Ama bunun müsebbibi, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sayın Vahap Seçer’dir. Esnafla konuşmayıp, buraya ilişkin projeleri Akdeniz Belediyesi ile tartışmayıp orta yol bulmayan tek bir kişi vardır; O da Sayın Vahap Seçer’dir. O’nu akla ve insafa davet ediyorum. Esnafla inatlaşmamaya davet ediyorum. Yıkacaksak yıkalım ama esnafımızın önüne de bir proje koyalım.”

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.