Hoşgeldiniz  

ŞEHRİN GİRİŞİNDEKİ KONTEYNIRLARIN YÜKSELMESİNİ “PEYZAJ” OLARAK GÖREN MIP’E BİR ZİYARET DE SEÇER’DEN: “BURAYI DÜZENLEMEMİZ LAZIM!”

admin | 26 Kasım 2019 | Dünya, Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Limanı sahasını gezdi ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) yetkililerinden bilgi aldı. Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ve Belediye Meclisi, MIP’nin başta konteynırların şehrin girişinden kaldırılması için büyük mücadele vermişti. Seçer de burada yaptığı açıklamada, “Şehrin girişinin böyle dağınık, düzensiz olması uygun değil. Burayı düzenlememiz gerekiyor” diyerek MIP ile yeni dönemde mücadele sezonunu açtı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Limanı sahasını gezdi ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) yetkililerinden bilgi aldı.  CHP’li Seçer, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele ve şirketin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

CHP’Lİ SEÇER’DEN MIP İLE ANLAŞACAK MI?

Mersin Limanı’nın kuzeyinde, Mersin’in doğu girişinde yer alan araziler için önceki dönemde yapılan imar planlarının Belediye Meclisi tarafından reddedildiğini ifade eden Başkan Seçer, “Bu bölgede daha iyi, daha akılcı bir plan yapacağız. Burası Mersin’in doğu girişi. Şehirlerin girişleri evlerin girişi gibidir. Şehrin girişinin böyle dağınık, düzensiz olması uygun değil. Burayı düzenlememiz gerekiyor. Bu bölgede belediye olarak bizim de arazimiz var. Onu ne şekilde değerlendireceğimiz konusunda henüz bir düşüncemiz yok. Elbette kamu yararını gözetecek şekilde değerlendireceğiz” dedi.

“TIRLAR ŞEHİR İÇİ TRAFİĞE KARIŞMADAN LİMANA GİRECEK”

Mersin Limanı’na giriş çıkış yapan tırların şehir içi trafiği aksattığını ifade eden Başkan Seçer, yıllardır süren bu sorunun çözümü için Mersin Büyükşehir Belediyesi, TCDD ve MIP’in işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Başkan Seçer, “Liman önündeki araç yığılmaları şehrin girişi olan o bölgede hem görüntü kirliliği, hem de trafik sorunu yaratıyor. Bu sorun, otoban bağlantı yolunun direkt limanın içerisine girecek şekilde uzatılması ile çözülür. Araçlar bize trafik anlamında sıkıntı yaratmadan limana girer, yükünü boşaltır.  Otoban bağlantı yolunun limana kadar uzanması için TCDD ve MIP ile birlikte güçlü bir projenin işbirliğinin ilk adımlarını atmıştık. Bununla ilgili imar planları hazırlıklarımızı yaptık. TCDD’nin adımlarını bekliyoruz” diye konuştu.

KOCAMAZ’IN AÇIKLAMASI ŞOK YARATMIŞTI

Geçtiğimiz yıl Nisan Ayı Meclis oturumunda MIP ile yaşadığı diyalogu kamuoyuyla paylaşan önceki dönem Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın açıklamasıyla MIP’nin Mersin’e bakışını da ortaya koymuştu.

Burhanettin Kocamaz, “Ben geldiğimden beri o konteynırların oraya koyulmaması için mücadele ediyorum. O konteynırların oraya koyulmaması konusunda çözüm üretmek için MIP’den yetkilileri de çağırdım. Çok kötü bir görüntü var. Gelin buna bir çözüm bulalım, yeni konteynır alanları oluşturulsun dedim. Buradan konteynır dışarıya çıkmasın, bütün ücretini biz alalım diyorsunuz. Bu bölgenin bile büyük kısmını MIP kiralamış. Onların bana söylediği, ‘Konteynırların orada yükselmesi bize peyzaj gibi geliyor’ diyorlar. Para peyzaja dönüşüyor. Bu işlerde bir an evvel karar alıp, uygulamaya geçmemiz gerekiyor” diyerek MIP’nin kente bakış açısını ortaya çıkarmıştı.

KOCAMAZ: “MIP’NİN İSTEDİĞİ DÜZENLEMEYİ KABUL ETMEK MERSİN’E İHANET OLUR!”

CHP’li Seçer’in MIP ziyaretinde kaydettiği “imar planı reddi” ve limanda yapılacak düzenlemeler konusunda da 2018 yılında Meclis’te yoğun tartışmalar yaşanmıştı. 2018 yılının Eylül ayı oturumunda gündeme gelen konuda Burhanettin Kocamaz, MIP’nin istediği düzenlemenin Meclis’ten geçmesini Mersin’e ihanet olarak nitelemiş ve ret oyu vermişti.

Yine o dönem Büyükşehir Meclis Üyesi olan MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler de, düzenlemeye karşı çıkmıştı. Güler, “Liman özeleştirilirken belirli şartlarla ihale edildi. Şimdi kıyısından kenarından büyütülerek ihale dosyasının ötesine geçiliyor. İhale dosyasına konulan azami hat 2 milyon TEU. Buna karşılık da ana konteyner limanı planlanmış. Yani asıl yapılması gereken ana konteyner limanı. Kıyısından kenarından bu ihaleyi delmek, Ana Konteyner Planı’nı iptal ettirmek. İhale dosyasına açıkça aykırı işlem yapılıyor. İhale dosyasında kapasitesi, rıhtım boyutları yazılı, böyle ihale gedildi. Yeni uzatmalar ile yeni değerler yaratılıyor. Azami kâra dönüştürülüyor. Ana konteyner limanının yapılmasına engel olmak, mevcudun değerini yükselterek, daha yüksek karla devretme çabasıdır” demişti.

MIP NE İSTEMİŞTİ?

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2018 yılı Ağustos ayı toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazısı ile Mersin Limanı kapasite ve işlevselliğinin arttırılmasına yönelik imar planı teklifine ilişkin kurum görüşü talep edilmesi ele alınmış, ilgili teklif İmar Bayındırlık, Çevre Sağlık, Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonlarına havale edilmişti. MIP giderek büyüme isteği Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı meclisinde bir kez daha gündeme gelmişti. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, uzatma olması halinde kurvaziyer gemilerinin hareket sahasının tamamen ortadan kalkacağını kaydetmişti.

Kocamaz, karşı çıkmalarına gerekçe olarak şunları kaydetmişti:

“Daha önce biz göreve gelmeden bu limanda bir miktar uzatma yapılmış. O dönemde de bu talep edilmiş ama farklı bir kısma uzatma yapılmış. Şimdi o yetmemiş denizin içini tamamen doldurmak istiyorlar. Buradaki hadise uzatılan alanı konteynır deposu olarak kullanmak. Limana gemi gelsin ve konteynırlar burada depolansın. Dışarıda hiç kimse ekmek yemesin. Tamamı MIP tarafından değerlendirilsin düşüncesi var. Marina ayrı bir dert. Gidin içine bakın adamlar yürüyecek yer bırakmıyor. Yanı başına amatör balıkçılar için iskele yapıyorum, ‘10 metreden ileriye gidemezsin’ diyorlar. Hadi engel olalım limana nasıl olacağız? Kongre merkezi önüne bu uzatma yapıldığı zaman 8-10 kat konteynır yığacaklar buraya. Hem çok çirkin bir görüntü olacak hem de sur gibi rüzgârı dahi kesecek. Bu alanda bizim kurvaziyer limanla ilgili çalışmamız var. Bu uzatma olursa bizim kurvaziyer gemilerin hareket sahası tamamen ortadan kalkacak. Dolayısıyla bizim buna olur dememiz gerçekten Mersin’e yapılabilecek en büyük kötülük. Biz burada olumsuz görüş veriyoruz!

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle