Hoşgeldiniz  

PANİKLEMEYİN, ÖNLEM ALIN! MERSİN İÇİN ŞOK DEPREM UYARISI…

admin | 04 Ekim 2019 | Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan, Akdeniz’de meydana gelebilecek 6.5’ten büyük bir depremde Erdemli Mersin-Tarsus arasında gevşek zemin üzerine çok katlı yapılanması nedeniyle büyük hasarlara neden olabileceğini vurguladı.

26 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşen ve Richter ölçeğine göre büyüklüğü 5.7 olan depremin ardından gözler deprem kuşağında yer alan bölgelere çevrildi. Deprem kuşağında yer alan Mersin’le ilgili konuşan Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan, çarpıcı tespitlerde bulundu.

Mersin Üniversitesi Radyosu’nda Radyo Günlüğü programına da katılarak Öğr. Gör. Derya Özcan’ın sorularını cevaplayan Prof. Dr. Selim İnan genel anlamda bu depremi, sürpriz ya da umulmadık bir deprem olarak görmenin doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.

ECEMİŞ FAY HATTINDA BÜYÜK DEPREM OLMAZ

Mersin ve yakın yöresini etkileyebilecek diğer önemli fay sistemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selim İnan, Ecemiş Fayı; kuzeyde yer alan ve Ecemiş Fayının batıya devamını oluşturan Namrun Fayı ile Mut Fayı; güneyde yer alan Ovacık Fayı; Silifke ile Mersin kıyı şeridi ile Namrun Fayı arasında yer alan çok sayıda küçük ölçekli faylar ile Tarsus kuzeydoğusunda ve doğusunda uzanan fayların deprem üreten aktif faylara karşılık geldiğini aktardı. Prof. Dr. İnan, son yüzyılda bu bölgede oluşan depremlerin 5.5’ten küçük ve çoğunlukla 3 ile 4 büyüklüğü arasında yoğunlaşmasının yanı sıra fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle, bu fayların Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını belirtti.

ADANA-ANTAKYA VE AKDENİZ HATTI BÜYÜK HASAR YARATIR

Prof. Dr. İnan, bununla birlikte, Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.) ile Akdeniz’de meydana gelebilecek 6.5’ten büyük bir depremde Erdemli Mersin-Tarsus arasında gevşek zemin üzerine çok katlı yapılanması nedeniyle büyük hasarlara neden olabileceğini vurguladı.

ÇOK KATLI BİNA YAPIMI DURDURULMALI

Bu konuya ilişkin önerilerini de dile getiren Prof. Dr. Selim İnan, bu bölgelerde bir an önce yeni bir imar planı hazırlanmasının, çok katlı bina yapımından bir an önce vazgeçilmesinin ve eski yapılmış binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinin önemine değindi.

ÖNLEM ALINMAZSA 99 DEPREMİNDE YAŞANILANLAR MERSİN’DE DE YAŞANABİLİR!

Mersin kenti için ivedi olarak afet master planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmaların başlatılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Selim İnan, bunların yapılmaması halinde 1999 Kocaeli ve Düzce depremleri ile 2011 Van depreminde yaşanan benzer olayların Mersin kenti ve yakın yöresinde görülebileceği uyarısında da bulundu.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle