Hoşgeldiniz  

MÜLTECİ SORUNU İÇİN KOCAMAZ’DAN BM VE AB’YE TARİHİ AYAR!

admin | 10 Ağustos 2018 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Suhukrub Khojimatov Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı makamında ziyaret etti.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Shukrub Khojimatov Başkan Kocamaz’a Dünya Gıda Programı’nın Türkiye’de ki Suriyelilere ve diğer mültecilere yönelik çalışmalarını anlattı. Ziyarette Türkiye’de ki mültecilerin beslenme, barınma ve istihdam  sorunlarının çözümü noktasında neler yapılabileceği konuşuldu.

 

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, Dünya Gıda Programı olarak neler yaptığından bahsederek, Başkan Kocamaz’ı çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

 

Türkiye’de mültecilerle ilgili en önemli problemin istihdam olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, belediyelerden bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Grede, “Dünya Bankası İŞ-KUR’u ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı mali açıdan destekliyor ancak 1.4 milyon mültecinin sadece 30 bini çalışabiliyor. Biz sadece mültecilere yardımcı oluyoruz. Ancak kalkınma ajansı hem mültecilere hem de Türklere yardımcı oluyor. Biz Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak belediyelerde mültecilerin çalıştırılması hususunda bir projemiz var. Her aileden bir yetişkin belediyede istihdam edilirse ve ücretleri Avrupa Birliği’nden sağlanan kaynakla İŞ-KUR üzerinden Belediyelere ödenebilir” dedi.

 

Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana ile görüşmelerini tamamladıklarını ifade eden Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, olumlu bir geri dönüş almaları halinde projeyi Avrupa Birliği’ne sunabileceklerini ifade etti.

 

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRKİYE’NİN ÜSTLENDİĞİ YARDIMSEVER GÖREVİN İÇİNİ DOLDURAMADILAR”

 

Türkiye’nin insanı ve vicdani görev üstelenerek, geçmişten gelen kültür değerleriyle birlikte vatansız kalan insanlara kucak açtığını söyleyen Başkan Kocamaz, “Gerek Birleşmiş Milletler gerek Avrupa Birliği, Türkiye’nin üstelendiği bu yardımsever görevin içini dolduramadılar. İki yıl önce Budapeşte’ye gittiğimde bin 200 mültecinin ülkeye kabul edilip edilmeyeceği konusunda referandum vardı.  Ama şu anda Türkiye’de 4 milyon mülteci var. Her zaman insani değerlere öncelik verdiğini iddia eden Avrupa maalesef bu konuda sınıfta kaldı. Türkiye’ye ‘Siz Suriyelileri konuk edin, biz bunun karşılığını vereceğiz’ dediler ama o sözlerinde de durmadılar” dedi.

 

Suriyelilerin ve mültecilerin istihdam edilmesi konusunda planladıkları projeleri anlatan Grede’ye, Mersin’de yapılan anketlerde bir numaralı sorunun Suriyeli vatandaşlardan kaynaklanan sorunlar, ikinci en büyük sorunun ise istihdam olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet için nitelikli personel çalıştırmak istediklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın 4 ay önce açıkladığı rakama göre Türkiye’nin verdiği destek 30 milyar doları aştı. Türkiye’de işsizlik oranı %11 civarında. Bu Türkiye genelinde de Mersin genelinde de böyle. Burada bazı belediyelerde Suriyeli işçiler çalışıyor, ücretini de İŞ-KUR veriyor. Ancak ücretini İŞ-KUR ödese de bizim Mersin’e hizmet için nitelikli personel yetiştirme zorunluluğumuz var. Belediyeler işsizlerin istihdam edildiği yerler olarak görülmemeli. Bizler nitelikli personellerle hizmet üretmek zorundayız” şeklinde konuştu.

 

Suriyelilerin mutlaka bir şeylerle meşgul edilmesi gerektiğini aksi takdirde patlamaya hazır bomba gibi Türklerle çatışmaya girecek duruma geldiklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “Gece geç saatlere kadar oturup, gürültü yapıp çevrelerine rahatsızlık veriyorlar. Mahallede böyle bir olay olduğunda bizim insanımız rahatsızlık duyuyor. Çatışma noktasına geldiler. Çok şükür ki bastırıldı. Biz 2016 yılında Suriyeliler konusunda bir çalıştay yaptık. Daha önce de bunlarla ilgili bir araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmaya göre bu insanların %79’u bir daha Suriye’ye dönmeyi planlamıyor. %11’i durum düzelirse giderim diyor. Yalnızca %10’luk bir bölüm dönmeyi düşünüyor. Biz bu çalışmaların raporlarını hükümete ilgili makamlara ilettik” dedi.

 

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle