Hoşgeldiniz  

MERSİN’DE SURİYELİLER PLAJLARA ALINACAK MI? CHP’Lİ SEÇER AÇIKLADI!

admin | 22 Haziran 2019 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 Yılı Haziran Ayı Toplantısı İkinci Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis’te Suriyeliler sorunu da gündeme getirildi. CHP’li Mudanya ve Gazipaşa Belediyelerinin Suriyeli mültecilerin plajlara alınmaması kararının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyordu.

Kentte yaşayan Suriyelilerin, vatandaşları ekonomik, sosyal ve kültürel birçok sorun ile karşı karşıya bıraktıklarını dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Suriyeli konusu önemli bir konu. Suriyeli misafirler terimini bilerek kullanıyoruz çünkü hukuki olarak mülteci veya sığınmacı diyemiyoruz. Sayıları resmi kayıtlarda 200 bin. Gayri resmi 300 binin üzerinde. Çok önemli bir rakam. Mersin nüfusunun 1 milyon 800 bin olduğunu düşünürsek, yaklaşık olarak onlarla beraber 2.2 milyona çıkıyor. Her 5 kişiden biri Suriyeli misafir. Birçok ekonomik, sosyal, kültürel sorunlarla bizleri karşı karşıya bırakıyorlar. Bunları nasıl çözebiliriz, üstesinden gelebiliriz, eminim ki onlar da böyle bir durumla karşılaşmak istemezdi. Kimse vatanından uzak kalmayı, savaş çıkmasını, çoluk çocuk topraklarını, vatanlarını, evlerini terk etmeyi istemez. Bu olayın iki boyutu var. Bir sorunlar bütünü olarak bakmak lazım. Ekonomik, sosyal ve siyasal olarak. Diğer taraftan insani boyutu var” dedi.

“DENETİM YAPACAĞIZ, KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ!”

Suriyelilerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Bu konuda değerlendirmeler yaparken beş düşünüp bir konuşmak lazım. Onun için dikkatli konuşacağım. Çünkü bu kentte bir vatandaşın tırnağına taş değse sorumluların başında ben gelirim. Böyle bir şeyi asla arzu etmeyiz.  Burada bizim için esas olan huzur. Huzurlu yaşamak istiyoruz. Belediyemizin Suriyeli misafirlerle ilgili bir yardım kalemi yok. Benim öyle bir çalışmam da yok. Bundan sonra da olmayacak. Ben bütçemden Suriyeli misafirlerle ilgili yardım yapmam. Benim vatandaşlarım için kıt kanaat bütçe içerisinden onlara sunduğum hizmet ancak onlar için spesifik bazı özel çalışmalar olabilir.  Ama burada benim sıkıntım şu. Bana Ankara’dan gelen hakkım 1 milyon 800 bin nüfus üzerinden geliyor. Oysa ben 2. 2 milyon kişiye hizmet olarak sunuyorum. Burada tabi toplumun şikâyeti var. Bizim bazı tedbirler almamız lazım. Örneğin 400 bin kayıt içi kayıt dışı vatandaşlar var. Bunlar çalışma hayatında ve istihdamda sorun yaratıyor. Çünkü kayıt dışı istihdama sebep oluyor. Benim odam her gün iş bulma umuduyla gelen kendi yurttaşımla dolup taşarken, diğer taraftan kayıt dışı işsizlik almış başını gitmiş ve başrolde de Suriyeli misafirler var. Bu sorun mu sorun. Diğer taraftan esnaf siftahsız dükkân kapatıyorum diyor. Bakıyorsun onlarca esnaf var, ruhsatı yok. Bu ilçe belediyelerinin de, benim de sorumluluk alanımda. Denetimi yapacağız. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Kendi elimizle kendi vatandaşımıza zulüm ediyoruz. Bunu ortadan kaldırmamız lazım” şeklinde konuştu.

“HER TARAF ARAPÇA TABELA, KARDEŞİM TÜRKÇEM VAR, TÜRKÇE’Yİ KULLAN”

Suriyeli sorununun ardından, Arapça tabelalar hakkında da açıklamalar yapan ve bu tabelaların görüntü kirliliğine sebep olduğundan bahseden Başkan Seçer, ‘Her taraf Arapça tabelalar. Kardeşim Türkçem var, Türkçe’yi kullan’ dedikten sonra meclis üyeleri tarafından alkışlandı.

Başkan Seçer, tabela kirliliği konusunda Göç İdaresi tarafından uyarı aldıklarını dile getirerek, “Göç idaresi bu kenti tabela açısından düzene koyalım demiş. Bana ileti geldiği andan itibaren yetkili arkadaşlarımı çağırdım, hemen bir komisyon kurduk. Kentin kimliğini oluşturalım dedik. Herkes her yere tabela asmayacak. Büyükşehir’in bir standardı olacak. Rengi, ebadı, boyutu, nereye asılacağı, sokak tabelaları, her şey bu kent kimliğine uygun olacak. Onun dışına kimse çıkmayacak. Benim onun gelirinde falan derdim yok. Oradan alacağımız 3 kuruş reklam ve tabela vergisi değil. Her taraf Arapça tabelalar. Kardeşim Türkçem var, Türkçeyi kullan. Kendi vatandaşının anlayacağı dil ile yaz. Gidin Avrupa’ya binlerce Türk yaşıyor. Öyle çok Türkçe tabela göremezsiniz. Almanya’da Almanca, gidin Londra’ya İngilizce ya da Hollanda’da Felemenkçe tabelalar var. Biz saldım çayıra Mevla’m kayıra. İstediği yere istediği tabelayı istediği dil ile asıyor. Bu görsel kirliliği ve kültürel karmaşayı ortadan kaldıracağız” dedi.

“SURİYELİLERİ PLAJLARA ALMAMA KARARI İNSANİ DEĞİL!”

Büyükşehir Belediyesi olarak herhangi bir zümre ile alakalı özel bir tasarrufta bulunamayacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bazı belediyeler Suriyeli misafirleri plajlara sokmuyor diyorlar. Böyle bir karar alamayız. İnsani olarak da doğru değil, Türk yasalarına göre de uygun değil ve anayasaya aykırı bir durum. Zaten böyle yasak getirme gibi gayri insani bir tutum içerisinde olamayız. Ama bir standarda oturtup, denetim yapabiliriz. Bu kentte yaşıyorsa belirli kurallar çerçevesinde yaşamını sürdürmek zorunda. Bana Suriyeli sorununu nasıl çözeceksin diye soruyorlar. Bir kere bu sorun yeni bir sorun değil.  2011 yılından bu yana Suriye’de hiçbirimizin arzu etmediği bir sorun söz konusu. Arap Baharı sürecinin devamı. Ben bu konudaki en mahrem konuşmaları biliyorum. Hep uyardım, hep ikaz ettim ama her geçen gün sorun katlanarak bu hale geldi. Bu sorunu ben çözemem. Bu sorunu çözecekse Ankara’nın içinde bulunduğu Ortadoğu’ya şekil veren ülkeler çözecek. Bu insanlar oraya gidecek ve kendi vatanlarında yaşayacaklar. Bunun alt yapısını ben yapamam. Ben belediye başkanı olarak görev ve yetkilerim dâhilinde o misafirlerin burada burnunun kanaması için ve o misafirlerin de ev sahibini rahatsız etmemesi için her türlü tedbiri alırım. Öncelikli hakkım bu iki hak. Hem ev sahibini Mersinlileri korumak, hem de misafirleri korumak. Bundan sonrası detaydır ve bundan sonrası Ankara’nın sorunudur. Umut ediyorum bu sorun en kısa sürede çözülür. Bu sorundan en çok etkilenen iller en başta kurtulur diye umut ediyorum” diye belirtti.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle