Hoşgeldiniz  

CHP İL BAŞKANI AKTAY’DAN 15’LİLER YORUMU: “DEMOKRASİYE CANSUYU VERDİLER!”

admin | 24 Nisan 2018 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

CHP’den Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle istifa edip, İYİ Parti’ye geçmek zorunda bırakılan milletvekilleri nedeniyle Türk siyasi tarihinde 2. Güneş Motel vakasına imza atan CHP’nin Mersin il başkanı Adil Aktay, yapılan transferi savundu. CHP’den istifa ettirilen 15 vekilin dünkü Genel Kurul’da ne yapacağını, nereye oturacağını bilememesi ise skandalın boyutunu gözler önüne serdi.

CHP’nin 15 milletvekili istifa ettirerek, İYİ Parti’nin grup kurmasını sağladığı İYİ Parti’ye atılan bu desteğe tepkiler sürerken, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, kendi tabanını “ikna” etmek için bugün bir basın toplantısı düzenledi. İl binasında gerçekleştirilen toplantıya CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da katıldı.

 

YSK’nın İYİ Parti’nin seçimlere katılmasını engellemeye çalıştığını öne sürerek, YSK’yı hukuksuzlukla itham eden Aktay, “Cumhuriyet Halk Partisi,  15 milletvekilini görevlendirerek Yüksek Seçim Kurulu üzerinden kurgulanan, demokrasi ve hukuk dışı bir planı bozmuştur.  Önemli bir temsil gücü olan ve seçimlere katılma hakkı bulunan  İYİ Parti böylece Mecliste grup kurma ve seçimlere girme hakkına kavuşmuştur. Yüksek Seçim Kurulu’na da bu gerçeği mecburen onaylamak kalmıştır açıklaması yaparak, olaya tepki gösteren CHP tabanını ikna etmeye çalıştı.

 

GENEL KURUL’DA “HÜLLECİ VEKİLLERİN” ÇARESİZLİĞİ    

 

CHP’den istifa ederek İyi Parti’ye geçen 15 milletvekili, TBMM Genel Kurul salonuna girdikleri sırada ne yapacaklarını şaşırdı. Hülleci milletvekilleri, grup kuran İyi Parti’nin sıralarına utançlarından oturamadı. CHP sıralarına da gidemeyen vekiller, en sonunda CHP grubunun arka sıralarına geçip oturmak durumunda kaldı. Genel Kurul’u takip eden milletvekillerini, gözlerin üzerlerinde olması huzursuz etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Genel Kurul’daki 23 Nisan özel oturumunu geren hırçın ve prokovatif konuşmasının altında da, İyi Parti’ye “kiralık olarak” gönderilen hülleci 15 milletvekilinden dolayı parti tabanında duyulan rahatsızlığın yattığı belirtiliyor.

 

Bugün CHP’den ayrılıp İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekili nedeniyle 41 yıl önce yaşanan Güneş Motel transferleri Google aramalarında yeniden öne çıkıyor. Peki Güneş Motel olayı nedir, nasıl yaşandı?

 

GÜNEŞ MOTEL NEDİR?

 

Güneş Motelleri (Halk arasındaki adıyla Güneş Motel) İstanbul Florya’da bir zamanların en turistik turizm tesisleri arasında yer alıyordu. Hatta Güneş Motel,1970’lerin ikinci yarısında birçok Türk filmine de ev sahipliği yapmış ünlü bir oteldi.

 

Güneş Motel’in Türk siyaseti açından önemi ise dönemin CHP Lideri Bülent Ecevit’in hükümet kurabilmek için Adalet Partisi’nin (AP) milletvekilleri ile transfer görüşmesini Güneş Motel’de yapmasından kaynaklanıyor.

 

GÜNEŞ MOTEL TRANSFERLERİ

 

CHP 1977’de seçimlerinden yüzde 41’in üzerinde oyla galibiyetle çıkmıştı ancak, Meclis’te kazandığı 213 sandalye tek başına iktidar olmasına yetmemişti. CHP 227 evet oyu ile hükümeti kuramayınca Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. Fakat 11 Aralık 1977’de yapılan yerel seçimleri Ecevit’in yükselen karizması ile CHP kazanınca Meclis’te dengeler CHP lehine değişmeye başladı.

 

ÖNCE BAYRAMOĞLU SONRA FLORYA GÜNEŞ MOTEL

 

Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP’den istifa edenlerle temas kurmaya başladı. Ecevit ile 12 eski AP’li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca’ya bağlı Bayramoğlu’nda bir otelde gerçekleştirildi. Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi. Görüşmelerin devamı dönemin CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in organizasyonunda belediyeye ait Florya’daki Güneş Moteller’de yapıldı.

 

10 AP’Lİ MİLLETVEKİLİYLE HÜKÜMET KURDU

 

Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10’u kabul etti. Konya Milletvekili Oğuz Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi. CHP’nin gensorusu ile 31 Aralık 1977’de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12’ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11’ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12’ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11’e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11’lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu. Fakat Ecevit’in transfer ağırlıklı bir kadro ile bakanlar kurulunu oluşturması parti içinde büyük rahatsızlık yarattı ve Ecevit’in yıllar sonra “en büyük siyasi hatamdı” demesine kadar gitti.

 

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle